Peter Vanhove (België) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, het Lemmensinstituut te Leuven en het Conservatorium van Maastricht oa bij Daniel Blumenthal en Frans Van Beveren. Hij behaalde er een Masterdiploma en het diploma Uitvoerend Musicus. Tevens een eerste prijs kamermuziek en het pedagogisch getuigschrift.
Hij is laureaat van de Wedstrijd Axion Classics van Belfius Bank. In het Italiaanse Ostuni werd hij de eerste laureaat van het ‘Concorso Pianistico Europeo’, met als voorzitter van de jury Lazar Berman. Tijdens het ‘Concorso Internazionale per giovani interpreti’ in Roveredo (Zwitserland) won hij de eerste prijs. Hij bekwam tevens een speciale ‘Brahms-prijs’ aan het ‘Concorso Internazionale Città di Lodi’ (Italië).

Hij speelde recitals op talrijke festivals (oa. Dubrovnik, Hvar, Sarajevo) en maakte tevens een tour in het Midden-Oosten (Jerusalem, Nablus, Ramallah en Bethlehem). In kamermuziekverband speelt Peter met zijn broer Theo, soloklarinettist in het “Orchestre Philharmonique de Liège” , en vormt hij een vast duo met pianist Jan Vande Weghe. Al van jongsaf toonde hij eveneens een grote interesse voor de liedkunst en werkte met diverse zangers samen. Zo maakte hij cd-opnames met Yuriy Mynenko en Werner Van Mechelen.


Zijn eerste CD Flemish Romantic and Impressionist Piano Music (Pavane ADW 7463) kon op veel bijval  rekenen bij pers en publiek.


“…hij doet dat met zoveel technische klasse en geloofwaardige interpretatie, dat je hier gerust kan spreken van een revelatie…..de jonge pianist is een ontdekking van formaat” (M&W)


“…een door en door Vlaamse cd, gevarieerd samengesteld, interessant van stof en uitstekend gespeeld, is de eersteling van Peter Vanhove…” (4 sterren in Focus Knack)

“…niet alleen de interpretatie van Peter Vanhove, maar ook de opnamekwaliteit en de hele technische realisatie van deze cd verdienen een groot aantal sterren…”
(contra.)

“4* for Performance and 4* for Sound” (BBC Music Magazine)

“L’album permet de découvrir autant des partitions jamais enregistrées qu’un jeune pianiste dont le jeu timbré, les phrasés élégants, l’art évocateur porté par un toucher ample font merveille dans ce répertoire” (Diapason)

Met zijn CD met onbekend pianowerk van Georges Bizet, Bizet Piano Works (Pavane ADW 7515),  kreeg hij opnieuw lovende perscommentaren:


L'enregistrement du jeune pianiste belge Peter Vanhove s'impose d'emblée par son élégance, son jeu large et admirablement timbré. (4 stemvorkjes in Diapason)


Le jeune pianiste, Peter Vanhove, nous rend la clarté et la luminosité de ces œuvres qui coulent de source. Sa technique sert merveilleusement les différents effets pianistiques que Bizet met dans ces compositions "pour les rendre compréhensibles par le public", suivant son credo musical. (een 10 van Crescendo)

 

Peter Vanhove serveert dit alles op vanzelfsprekende en overtuigende wijze. Charmant, lichtvoetig, meeslepend, met zwier en een tikje melancholie. Nooit overladen pathetisch maar fijn gedoseerd, met subtiele nuances en af en toe een onvermijdelijke dramatische toets. Muzikale verleidingskunst is dit. (Jaak Van Holen, Kunsttijdschrift Vlaanderen)

 

Het uiterst verzorgde legato en de verfijnde fraseringen waarmee pianist Peter Vanhove deze muziek vertolkt behagen van bij de eerste tonen van de cd. De beide nocturnes of de 'Romance sans Paroles' zijn betoverende voorbeelden van Vanhoves beheerste melodievoering.
Met zijn meest recente cd, uitgebracht bij Pavane, wil de Belgische pianist Peter Vanhove een aantal van deze onbekende parels onder de aandacht brengen.
Peter Vanhove presenteert met deze Bizet een plaat die alle aandacht verdient.
(Steven De Waele, Kwadratuur)

 

Vlaamse composities blijven Peter boeien en motiveren hem naar het zoeken van ongekende parels. Hij ging daarvoor graven in bibliotheken tot in het buitenland. Dat leidde oa tot de opname van pianowerken van G. Bizet. Van Lodewijk Mortelmans vond hij enkele nooit eerder opgenomen werken en zette ze op cd, samen met de Oekraïense countertenor Yuriy Mynenko When the Soul Listens (Pavane ADW 7547). Een cd die met een Gouden Label van Klassiek centraal bekroond werd.

Voor zijn inzet omtrent het Vlaamse repertoire ontving Peter in 2012 de Fuga Trofee van de Unie van Belgische Componisten.

Hij nam een volledige lied-cd op voor het label Phaedra met bas-bariton Werner Van Mechelen met werken van oa Georges Lonque, Henry-George D’Hoedt en  Prosper Van Eechaute. Deze cd behaalde in juni 2015 een Franse onderscheiding, een “Orphée spécial”. Die werd toegekend door de “Académie du disque lyrique” tijdens een plechtigheid in het Théâtre du Châtelet in Parijs aan de Phaedracd In Flanders’ Fields vol. 84, Een Boeket Vergeten Bloemen.

 

Zijn nieuwste album Gounod & Compagnie (Pavane ADW 7595) bevat pianosolowerken van Charles Gounod en componisten uit het Parijse Salon. Het werd alvast opgemerkt in de UK en kreeg lof  in het tijdschrift ‘International Piano Magazine’ (UK)